"Alapjában véve minden mű csekély, ha a végtelent nézzük; az számít, amit magunkból: szeretetünkből, jóindulatunkból beleviszünk."
Brunszvik Teréz


2012. április 17., kedd

Csak egy index

Ahogy bicikliztem, az egyik autós az út szélén félreállva indexelt az azonos oldali járda felé, jelezve, hogy nem fog továbbmenni, nyugodtan kikerülhető. Még nekem is, egyszerű biciklisnek (ugyanis közel s távol csak én közlekedtem az úton abban a pillanatban).

Jól esett a visszajelzés, azért is, mert a biciklist is számba vették a közlekedésben, és azért is, mert az autós figyelemmel volt a többi közlekedésben lévő iránt, azzal, hogy jelzést adott szándékáról.
Elgondolkodtatott ez egy kicsit az emberek közötti kommunikációról.
Az autósiskolában megtanuljuk, hogy a közlekedés szereplői az indexen, lámpákon, táblákon keresztül kommunikálnak egymással, így elkerülhetők a balesetek. Viszont emberként néha nem annyira sikerül ez a fajta „erőszakmentes”, vagy közös játékszabályoknak megfelelő érintkezés, együttműködés.
Sokféle lehet a hiány, pl. nincsenek konkrét eszközeink, (indexek, lámpák) bevált módszereink (ezt kanyarodás előtt kell csinálni, ezt pedig, ha elromlott az autó) a visszajelzések, a kommunikáció módjaira, hogy abból ne baleset (megbántódás, fájdalom) származzon. Vagy egészen egyszerűen nem gondoljuk, hogy indexelnünk kellene egy helyzetben, mert úgy éljük meg, mint egyéni harcunkat, s közben pedig nagyon is másokkal együtt játsszuk ezt a játékot, és amit lépünk, azzal befolyásoljuk, akadályozzuk vagy épp segítjük mások életét.
Van, olyan, hogy egyszerűen nem látjuk magunkat kívülről, és emiatt azt sem tudjuk, milyen jelzéseket adunk a világ felé (kinn maradt az index, elakadásjelző, vagy épp nem működik, de a kocsiból ezt nem vettük észre :). Ez ahhoz is vezet, hogy már azt sem tudjuk „fiúk vagyunk-e vagy lányok”, mert egy nagy kavalkáddá válik a visszajelzések összessége bennünk. Ez egyfajta felelőtlenség, de ugyanakkor egy tanulási folyamat része is, ahogy a visszajelzésekből lépésről lépésre okulva egyértelműbbekké és talán őszintébbekké is válhatunk saját magunk és a környezetünk számára.
Ha kutatjuk az együttélés objektív és saját szájízünk, személyiségünk szerint alkalmazott törvényszerűségeit jó példát adhat a közlekedés, és talán egy példa segítségével objektívebben is láthatjuk magunkat. Az objektivitás pedig mindig segít, ha valamibe nagyon belefeledkeznénk. A szenvedést is csökkenti és a megoldást is közelebb hozza nehézségeinkre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése